Нашиот сајт кориси cookies - тие ни помагаат да ви овозможиме поголем задоволство со играта.
Користејќи ја нашата веб страна истовремено го прифаќате користењето на cookies.

Национални репрезентации

Во Хеттрик, исто како во реалниот свет, има национални тимови што се натпреваруваат меѓу себе. Но во Хеттрик, тренерот на националниот тим е одбран од тебе! Секоја Хеттрик земја има главен национален состав, а воедно и У21 тим составен од играчи под 21 година. Ова значи дека секоја земја има два национални тренери, а двата се одбрани од заедницата. Форматот за Светскиот Куп ќе биде променет во Сезона 77 (17-ти Јануари 2021).

Натпреварувања за Национален Тим

Националните тимови се натпреваруваат меѓусебно во три интерконектирани турнири. Континентален шампионат, Куп на Нации и актуелниот Светски Куп. Циклусот за натпреварување трае две сезони. Започнува со континенталните шампионати за Европски, Амерички, Афрички и Азиски/Океански лиги, а завршува со Светскиот Куп.

Купот на Нации се помал турнир по важност за тимови што не успеале да се пласираат на завршницата од Светскиот Куп и се игра паралелно со Светскиот Куп.

Репрезентациите го следат сопствениот статус на картони и имаат целосно одделен систем на црвени/жолти картони од „нормалниот“ Хеттрик. Како таква, секој картон добиен во натпревар НТ/У21 ќе се смета само за натпреварите кои се дел од тоа натпреварување НТ/У21. Подеднакво, доколку играчот добие црвен картон при нормален Хеттрик натпревар, тој сепак ќе може да игра на следниот натпревар на НТ/У21. Тие се ресетираат на крајот од секое натпреварување (или кога тимот е елиминиран од тоа натпреварување).

Континентални Натпреварувања

Секој национален тим во Хеттрик има загарантирано место во континентален шампионат. Овие континентални шампионати се играат по групи од 6 тимови. Групите се подредени базирано на рангирањето на националниот тим (види подолу).

Континенталните шампионати имаат кружен формат (два меча дома-гости), траат 10 недели и имаат четвртфинале, полуфинале и финале кои се одржуваат последната недела.

Најдобрите 8 екипи во секој регион, врз основа на нивната позиција, бодови, голови разлика и постигнати голови ќе играат четврт, полуфинале и финале, додека останатите национални тренери можат да закажат пријателски натпревари во петок. Во четвртфиналето, првите 4 екипи (врз основа на позиција, бодови, гол разлика, постигнати голови, по случаен избор ако сè друго е еднакво) по случаен избор ќе се соочат со последните 4 екипи кои се пласираа во четвртфиналето, а две екипи од истата група ќе да не се соочат еден со друг во четвртфиналето. Победникот ќе биде прогласен за континентален шампион, а му се доделува златен трофеј. Сребрени и бронзени трофеи се доделуваат на екипите кои се пласираат на 2-то, односно 3-4-то место.

Светски Куп

Светскиот куп започнува во 13-та недела од сезоната и трае до крајот на следната сезона. Поделен е во пет рунди по што следат полуфинале и финале.

96 тимови учествуваат во првото коло поделени во 16 групи од по 6 тимови во Round-Robin формат. Првите 4 од секоја група се квалификуваат во второто коло, а останатите се дисквалификуваат.

Второто коло ќе брои 16 групи од по 4 тимови, исто во Round-Robin format и првите 2 од секоја група ќе се квалификуваат во третото коло.

Во третото коло ќе имаме 8 групи со по 4 тимови, каде што секој со секој ќе изигра по еден меч на неутрален терен, а првите двајца ќе се пласираат во четвртото коло.

Четвртото и петтото коло ќе имаат соодветно по 4 и 2 групи со по 4 тимови. Секој со секој ќе изигра по еден меч на неутрален терен, и првите двајца од секоја група одат во наредно коло.

И полуфиналето и финалето ќе се изиграат на неутрален терен. Победникот на финалето ќе биде крунисан како Светски Шампион, и ќе му биде доделен златен медал. Сребото и бронзата се наменети за вториот и третиот.

Пред секое коло, Тимскиот Дух (ТД) и Тимската Самодоверба (ТС) целосно или парцијално ќе се ресетираат до вредностите поставени како „ресетирачки вредности“. На пример, ако тековниот ТД е на ниво 9, а „ресетирачката вредност“ е 5 со 80% ресетирање, вашиот ТД ќе се намали за (9 - 5) * 0.8 = 3.2 нивоа. Притоа, базичната вредност (средната вредност кон која се стремат и ТД и ТС) останува непроменета (околу 5.0).

Куп на Нации

Тимовите што нема да се квалификуваат за Светското првенство играат Куп на нации кој се одржува заедно со Светското првенство. Овој турнир се игра по швајцарски систем, односно сличен на Supporter турнирите меѓусезона.

Ова не е само утешителен турнир, туку може да биде битен за помалите репрезентации, бидејќи пласманот во Купот на Нациите се зема во предвид за ждребот за следното континентално натпреварување. На крајот на овој турнир, првите 8 играат елиминационен натпревари, а победникот добива трофеј. Најдобрите 4 тимови рангирани според позицијата, освоените поени, гол разлика, постигнати голови, и случаен избор ако сите останати критериуми се исти, играат против 4те послабо рангирани тимови кои се имаат квалификувано за четвртфиналето.

За време на Купот на нации играчот не може да се повреди, но картоните се бројат како за секој турнир. Искуството со формации се пренесува од Континентални Натпреварувања, со можност да се направи ресетирање пред почетокот, на ист начин како пред почеток на Светскиот Куп. Искуство на формации потоа ќе се апдејтира нормално по одигрувањето на секој натпревар од Купот на нации.

Победникот е награден со трофеј од Купот на Нации.

Квалификации за Светски Куп

96 тимови напредуваат од континенталните шампионати во Светскиот Куп.

Секој континент има одреден број места за Светското првенство кои се доделуваат на најдобро пласираните тимови во секоја група од континенталните шампионати. Како што можете да видите од табелата, Европа има 32 места, Азија и Океанија 21, Африка 12, а Америка 20.


Континент Вкупно Тимови Места за Светски Куп
Европа 48 32 (4 промоција|промоции / група)
Азија-Океанија 42 21 (3 промоција|промоции / група)
Африка 24 12 (3 промоција|промоции / група)
Америка 30 20 (4 промоција|промоции / група)

Неколку Вајлд Карти ќе бидат доделени за тимови кои не се квалификувале директно преку групната фаза од Континенталните Шампионати. Со 11 овозможени Вајлд Карти, најдобрите 22 тима кои не се квалификувале за Светскиот Куп базирано на нивните поени, гол разлика и дадени голови во групната фаза од Континенталните Шампионати, ќе бидат извлечени за Плејов за Вајлд Карта.

Со Вајлд Карта Плеј Оф тимот со највисок ранг (базирано на претходните резултати од Светскиот Куп) ќе игра против тимот со најслаб ранг, а тимот со втор најдобар ранг ќе игра против тимот со втор најлош ранг и така натаму редоследно. Плеј Оф натпреварите се играат по принцип дома/гости со тотално подесување на Тимски Дух и Тимска Самодоверба пред првиот натпревар. Во случај на нерешено, вториот натпревар ќе има продолженија и пенали.

Рангирање на Националниот тим

Секој национален тим си има сопствен ранг кој се користи за сместување во извлекувањето за групите за Континенталните Шампионати. Последните 5 сезони имаат влијание на ова рангирање, но ефектот е намалувачки со текот на времето што значи дека најстарите изведби имаат помал ефект на рангирање.

Има 3 фактори што влијаат на рангирањето: резултат од секој натпревар (М), важноста на натпреварот (В) и колку е јак противничкиот тим (Т). Спефицично, формулата што се користи за калкулирање на рангирање е следната: Р = М х В х Т


Резултат од Натпревар (Н) Бодови Важност на Натпревар (В) Бодови
Победа 3 Светски Куп Полуфинале/Финале 4
Нерешено 1 Останати натпревари од Светски Куп 2.5
Пораз 0 Континентални финални натпревари 3
Добиени Пенали 2 Останати континентални натпревари 2
Изгубени Пенали 1 Куп на Нации 1
Пријателски 0

За варијаблата Т, ние ги извлекуваме рангирањата на противничките тимови од бројот 250.

Потоа, финалниот ранкинг е просек од бројот на поени (П) од последните 5 сезони со значење од 100%, 70%, 50%, 30%, 20% со 100% од сегашната сезона, а 20% од пред 4 сезони. Рангирањето се ажурира по секој меч.

Извлекување за Континентално натпреварување

За одредувањето на местата во регионалниот Континентален Шампионат, ги користиме Рангирањата на Националните Тимови за да креираме садови за влечење. Првата позиција во секоја група ќе биде резервирана за топ тимовите, каде група 1 ќе добие еден топ 1 тим, група 2 ќе добие топ 2 тим, итн. Тогаш имаме 5 садови за влечење, по 1 за секоја позиција во групата пополнета со останатите тимови што се сортирани по нивното Рангирање. Како пример, во Америчкиот Шампионат имаме 5 групи од по 6 тимови. Првите позиции во секоја група се пополнети со топ 5 тимови базирано на нивните рангирања. Потоа, втората позиција може да биде пополнета со тимови од 6 до 10, третата позиција со тимови од 11 до 15 итн. За време на влечењето во живо, ние ги разработуваме сите групи се додека сите садови се празни и сите групи се пополнети.

Извлекување за Светски Куп

Ранкингот на тимовите од континенталните шампионати ќе го одреди рангирањето за првата рунда на Светскиот куп. Во таа фаза од натпреварувањето има 16 групи и првиот тим од секоја група прогресира понатаму автоматски. Најдобро рангираниот европски тим од регионалниот куп (ЕУ#1 во табелата подолу) ќе биде секогаш првиот тим одбран во групата 1, а тимот рангиран како осми во Америка ќе биде секогаш одбран како прв во групата 16.

Откако по еден тим има во секоја група, другите од групата се одредуваат преку жрепка. Рангирањето на континенталните шампионати и понатаму останува важно, но наместо да биде директно сместен во некоја група, сите тимови се делат во посебни шешири. Согласно табелата подолу четири тима кај кои стои “Тим 2“ ќе бидат ставени во првиот шешир. Тоа се тимовите рангирани како осми во Африка, седми во Африка, шести во Африка, петти во Африка. Од овој шешир тие ќе бидат вториот тим во групите 1, 2, 3 и 4 согласно жрепката. Четири нови тима ќе влезат во жребот и тие ќе добијат место во групите 5, 6, 7 и 8. Овој процес продолжува додека бидат одредени сите 6 тима во сите 16 групи.

Системот е поставен да одлучува со широки параметри, осигурувајќи се дека нема да ги добиеме сите најдобри тимови од најјаките континенти во иста група. Но во исто време сакавме да поставиме еден рандом елемент така што менаџерите нема да можат за време на континенталните шампионати да одлучат како различни групи ќе изгледаат на Светскиот Куп, поради што ова може да предизвика некои тимови намерно да губат натпревари за да добијат подобра жрепка за Светскиот Куп. Исто така, преносот во живо за жрепката е поинтересен.


Група Тим 1 Тим 2 Тим 3 Тим 4 Тим 5 Тим 6
1 ЕУ#1 АФ#8
Барабан#1
АМ#9
Барабан#5
АзО#16
Барабан#9
ЕУ#17
Барабан#13
W#11
Барабан#17
2 ЕУ#2 АФ#7
Барабан#1
АМ#10
Барабан#5
АзО#15
Барабан#9
ЕУ#18
Барабан#13
W#10
Барабан#17
3 ЕУ#3 АФ#6
Барабан#1
АМ#11
Барабан#5
АзО#14
Барабан#9
ЕУ#19
Барабан#13
W#9
Барабан#17
4 ЕУ#4 АФ#5
Барабан#1
АМ#12
Барабан#5
АзО#13
Барабан#9
ЕУ#20
Барабан#13
W#8
Барабан#17
5 ЕУ#5 АФ#4
Барабан#2
АМ#13
Барабан#6
АзО#12
Барабан#10
ЕУ#21
Барабан#14
W#7
Барабан#18
6 ЕУ#6 АФ#3
Барабан#2
АМ#14
Барабан#6
АзО#11
Барабан#10
ЕУ#22
Барабан#14
W#6
Барабан#18
7 ЕУ#7 АФ#2
Барабан#2
АМ#15
Барабан#6
АзО#10
Барабан#10
ЕУ#23
Барабан#14
W#5
Барабан#18
8 ЕУ#8 АФ#1
Барабан#2
АМ#16
Барабан#6
АзО#9
Барабан#10
ЕУ#24
Барабан#14
W#4
Барабан#18
9 АМ#1 АзО#8
Барабан#3
АМ#17
Барабан#7
ЕУ#16
Барабан#11
ЕУ#25
Барабан#15
W#3
Барабан#19
10 АМ#2 АзО#7
Барабан#3
АМ#18
Барабан#7
ЕУ#15
Барабан#11
ЕУ#26
Барабан#15
W#2
Барабан#19
11 АМ#3 АзО#6
Барабан#3
АМ#19
Барабан#7
ЕУ#14
Барабан#11
ЕУ#27
Барабан#15
W#1
Барабан#19
12 АМ#4 АзО#5
Барабан#3
АМ#20
Барабан#7
ЕУ#13
Барабан#11
ЕУ#28
Барабан#15
АзО#21
Барабан#19
13 АМ#5 АзО#4
Барабан#4
АФ#9
Барабан#8
ЕУ#12
Барабан#12
ЕУ#29
Барабан#16
АзО#20
Барабан#20
14 АМ#6 АзО#3
Барабан#4
АФ#10
Барабан#8
ЕУ#11
Барабан#12
ЕУ#30
Барабан#16
АзО#19
Барабан#20
15 АМ#7 АзО#2
Барабан#4
АФ#11
Барабан#8
ЕУ#10
Барабан#12
ЕУ#31
Барабан#16
АзО#18
Барабан#20
16 АМ#8 АзО#1
Барабан#4
АФ#12
Барабан#8
ЕУ#9
Барабан#12
ЕУ#32
Барабан#16
АзО#17
Барабан#20

ЕУ: Европа
АМ: Америка
АФ: Африка
АзО: Азија / Океанија
W: Вајлд-кард место

Избори

Изборите се одржуваат на почетокот на сезоната, почнувајќи од два дена по финалето на Светскиот Куп. Секоја втора сезона се избира селектор на сениорската репрезентација и секоја втора сезона на младата У21 репрезентација. Секој селектор се избира со мандат од две сезони. Имајте во предвид дека мора да играте Hattrick минимум 1 сезона за да може да гласате на изборите.

Моќ на гласање

Можете да гласате само еднаш за време на избори. Но овој глас може да добие на тежина во вкупниот збир. Овој ситем на гласање според моќност наградува посветеност во играта, но вистинската причина е да се направи манипулацијата при избори да биде што потешка.

Ако сте локален корисник ќе го добиете вашиот прв глас после една сезона во играта. Го добивате вториот глас после 5 сезони во играта, а третиот глас после 10 сезони и четвртиот глас после 15 сезони. Локалните тимови можат да добијат по 4 гласови на овој начин.

Ако имате дополнителен тим во друга лига (освен Хеттрик Интернационална) ќе го добиете вашиот прв глас после две сезони, а вашиот втор глас и финален сениорски глас после 10 сезони.

Сите корисници исто така ќе добијат до два гласа за вмешаност во зависнот од тоа колку бил активен нивниот менаџмент на тимот. Ние нема да објаснуваме како точно овие ќе функционираат за да се избегне било каква манипулација, но тие се дизајнирани да бидат многу лесно освоиви за секој нормално менаџиран тим, а сепак тешко освиви доколку одржуваш неколку фејк тимови. Внимавајте дека како корисник нема да можете да видите колку точно вреди вашиот глас, ние само ќе го објасниме принципот позади овој систем.

Составот за Национален Тим

Тренерот на националниот тим бира 26 играчи (од тимови со вистински сопственици) слободно од тие играчи со правата националност. Но, У21 играчите ќе треба да бидат имаат наполнето најмалку 19 години и играчите од сениорските селекции да имаат наполнето најмалку 2 години. Штом се селектирани, тренерот ќе може да гледа податоци за тие играчи како што секој може да ги гледа во својот тим.

Секој национален тим има свое искуство на формација на почетокот на секое континентално првенство и Светскиот Куп/Куп на нации. Селекторите на националните тимови имаат приближно една недела да одредат кои 6 формации ќе имаат искуство од импресивен, а кои ќе си почнат од лош. Периодот на изборот на формации трае од првиот ден после изборите се до денот на ресетирање на Тимскиот Дух и Тимската Самодоверба пред првиот натпревар за континенталните првенства, и од недела 12 се до ресетирање на Тимскиот Дух и Тимската Самодоверба во недела 13 за Светскиот Куп/Куп на нации.
Имајте во предвид дека дневното ажурирање на НТ/У21 тимовите се прави во 03:00.

Имајќи играч во националниот тим

Ако еден од вашите играчи е во националниот тим, тој нема да биде на никој начин спречен да игра за вашиот тим. Репрезентативните мечеви и клубските мечеви се играат во различни денови, и играчот може да игра на двата. Натпреварите за националниот тим немаат ефект врз тренингот на играчот, но има ризик од повреда доколку игра за националниот тим.

Доколку играч изигра меч за националниот тим, тоа носи неколку бенефити за вашиот клуб:

- Неделната плата на играчот ќе биде редуцирана за 33% или 40%, во зависност од тоа дали е интернационалец или игра во домашната лига.

- Играчот добива многу искуство сега. Количината на искуство која тие ја добиваат варира од типот на натпревар, а во паѓачки редослед имаме Полу Финале и Финале на Светски Куп, натпревари на Светски Куп, Четврт, Полу и Финале на Континентално натпреварување. Натпревари од Континентален Шампионат, Куп на Нации и на крај пријателски натпревари на национален тим.

- Доколку играч се повреди и мора да го напушти теренот во натпревар за националниот тим, клубот ќе добива компензација во износ од 100% од неговата основна плата помножено со бројот на проценети недели колку што се очекува да трае повредата. Ова е во додадок на регуларната редукција на платата.

Повреди на играчите неможе да се случат при настапи на пријателски натпревари за националните тимови.

Важно е да се забележи дека се очекува да не ги потценувате националните тимови со саботирање на вашите играчи од националниот тим. Администраторите на Националните Тимови, како последна опција, имаат дискреција да поставуваат играчи на трансфер пазарот во случај на саботирање.


Ако имате селекторски амбиции или сакате да прочитате нешто повеќе околу репрезентациите, повеќе информации можете да најдете на следниов линк за репрезентации.

Распоред за Светски Куп - Сезона 1

Нед Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1 Избори Гласање Избори Гласање Избори Гласање Избори Гласање Избори Гласање/Жрепка во Живо
/Пријателски натпревари
Избори Гласање Избори Гласање
2 Избори
Резултати
- - - Пријателски натпревари - -
3 - - Т.Д./Т.С. Ресетирање 100% ресетирање - Р.К. Натпревар 1 - -
4 Р.К. Натпревар 2 - - - Р.К. Натпревар 3 - -
5 Р.К. Натпревар 4 - - - Р.К. Натпревар 5 - -
6 - - - - Р.К. Натпревар 6 - -
7 - - - - Р.К. Натпревар 7 - -
8 - - - - Р.К. Натпревар 8 - -
9 - - - - Р.К. Натпревар 9 - -
10 - - - - Р.К. Натпревар 10 - -
11 - - - - Р.К. Четвртфинални Натпревари - Т.Д./Т.С. Ресетирање 100% ресетирање
(Само Вајлдкарти)
12 Р.К. Полуфинални НатпревариW Натпревар 1 - - - Р.К. Финални НатпревариW Натпревар 2 - Жрепка во Живо
13 - - Т.Д./Т.С. Ресетирање 100% ресетирање - С.К. Р1 Натпревар 1 - -
14 С.К. Р1 Натпревар 2 - - - С.К. Р1 Натпревар 3 - -
15 - - - - С.К. Р1 Натпревар 4 - -
16 - - - - С.К. Р1 Натпревар 5 - -

Распоред за Светски Куп - Сезона 2

Нед Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1 - - - - С.К. Р1 Натпревар 6 - -
2 - - - - С.К. Р1 Натпревар 7 - -
3 - - - - С.К. Р1 Натпревар 8 - -
4 - - - - С.К. Р1 Натпревар 9 - -
5 - - - - С.К. Р1 Натпревар 10 - -
6 - - Т.Д./Т.С. Ресетирање 80% ресетирање - С.К. Р2 Натпревар 1 - -
7 С.К. Р2 Натпревар 2 - - - С.К. Р2 Натпревар 3 - -
8 С.К. Р2 Натпревар 4 - - - С.К. Р2 Натпревар 5 - -
9 - - - - С.К. Р2 Натпревар 6 - -
10 - - Т.Д./Т.С. Ресетирање60% ресетирање - С.К. Р3 Натпревар 1 - -
11 С.К. Р3 Натпревар 2 - - - С.К. Р3 Натпревар 3 - -
12 - - Т.Д./Т.С. Ресетирање 40% ресетирање - С.К. Р4 Натпревар 1 - -
13 С.К. Р4 Натпревар 2 - - С.К. Р4 Натпревар 3 - -
14 - - - - С.К. Р5 Натпревар 1 - -
15 С.К. Р5 Натпревар 2 - - - С.К. Р5 Натпревар 3 - -
16 С.К. Полуфинални Натпревари - - С.К. Финални Натпревари - -

К.Н.: Континентално натпреварување
С.К.: Светски Куп
В.: Вајлд-карта
Т.Д.: Тимски Дух
Т.С.: Тимска Самодоверба
 
Server 070